péntek, június 04, 2010

Hálószoba - Egyszerűen

A Bauhaus weimari iskolájában számtalan nagy név megtalálható volt, köztük Johannes Itten neve is, aki a színdinamika egyik megalapozója. Egy számomra kedves történetet szeretnék megosztani, ami enged bekukucskálni  ennek a zseniális pedagógusnak a tanműhelyébe.

Az Itten-kísérlet

1920-as évek végén osztályának harmonikus színakkordokat diktált, de munka közben fészkelődés támad; kérdőre vonva osztályát, és megtudta , hogy növendékei  nem tartották harmonikus színösszeállításoknak a diktált akkordokat. Így azt az új feladatot adta nekik, hogy: jó, akkor mindenki fessen olyan akkordokat, melyeknek hatása véleménye szerint harmonikus - és elhagyta a munkatermet. Egy órával később, a tanterem padlójára minden tanuló kiterítette a munkáját. Az összkép meglehetősen meghökkentette az osztályt, hiszen mindenkié másmilyen volt. Itten felvett egy lapot és odavitte egyik tanulójához - anélkül hogy előzetesen tudta volna kinek a munkája - majd megkérdezte: " Maga festette ezeket az akkordokat?"  - a válasz: "Igen!", ezt követően szépen sorjában, így tett a többivel is. A tanulókat ekkor megkérte, hogy tegyék a lapot közvetlenül az arcuk mellé. Mindenki észrevette, hogy arcuk színbeli kifejezése, különös módon megegyezik az általuk készített akkordokéval. Amiről az óra elején, még azt gondolták harmonikus színösszeállítás, egy rendkívül izgalmas kísérlet részeseként megbizonyosodtak róla, hogy valójában ez a szubjektív színhangzatot jelenti.

Mint annyi minden más, a színek is árulkodnak belsőnkről, jellemünkről, gondolkozásmódunkról stb. Ezért Itten  igyekezett ezt a gyakorlatot óvatosan bevezetni, hogy növendékei ne legyenek gátlásosak. Egy festő számára, tekintve hogy a színek ismeretének milyen fokú birtokában van, nehéz a szubjektív színeket megtalálni. Ha kíváncsi vagy Johannes Itten módszerére A színek művészete című könyvéből többet is megtudhatsz -  Göncöl Kiadó. Tehát innen ered az az alapgondolat, hogy megtaláljam őszinte kékemet. Íme az eredmény:

Hálószoba

Hálószoba egyszerűen

A falak világos kék, ezüstös hatásúak, ehhez igazítottam a lámpák ezüst színét. Az ágy és az éjjeli szekrények vonalvezetése minimál, diófából és dió furnérból készültek. Ezeknek a bútoroknak könnyedén értelmezhető egyszerűségében rejlik az a meleget jelentő tömeg, amitől meghitt, barátságos az egyébként hideg alapokon nyugvó hálószoba. A függönyök a Marks and Spencer zsenília "Wave" fantázia nevű modelljei. Két színben kapható "Aqua Mix" és "Natural Mix", mindkettő tökéletes választás - ez esetben az utóbbi látható. Nem utolsó sorban a tapétát is szükséges megemlítenem. A nagy minták, úgy mutatnak igazán jól, ha van hozzá megfelelő felület. Ennek a rendkívül intim helyiségnek meghatározó elmévé válik a választott téma, így célszerű olyan minta megjelenítése mellett dönteni, ami mindig megnyugtat.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Moderálást követően a kommented láthatóvá válik! Köszönöm, hogy van véleményed!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A mindenségben-mindenségből