kedd, október 05, 2010

Design - Ikea történelem

1990-ben nyitotta meg első hazai üzletét az Ikea. A Design Hétenen ennek apropójából a Gödörben október 1-jétől 20 napon keresztül látható interaktív kiállítás, ahol az elmúlt 20 évvel kapcsolatban sok érdekességet tudhatunk meg a lakberendezésről, arról hogy miként formálta az Ikea a magyar otthonok, a magyar emberek lakberendezési szemléletét. Terveim között szerepel a kiállítás meglátogatása, és egy beszámoló készítése, de nagyon meg vagyok fázva:(.1990-ben, ugyan még csak 6 éves voltam, de oda-meg vissza voltam az imbuszkulcs emberkétől, aki '82-ben még rénszarvas volt. Az "archívumomban" megtalálható néhány Ikea katalógus, az Ikea történetét, történelmét ezért egy sorozat keretei között fogom feldolgozni, egy önálló bejegyzés kevés lenne erre az igen hálás témára.

Minden kezdő, vagy hobbiként a lakberendezésért rajongó olvasónak ajánlom Preisich Anikó: Otthon a lakásban című Ikea közreműködésével készült bibliát. Antikváriumokban pár ezer forintért beszerezhető. Gyakorlatilag tervezési ismeretek óráim alkalmával lediktálták a könyvet a lakberendező suliban, még az ajánlott irodalom listám is stimmel. Nagyon szeretem ezt a könyvet, első ránézésre az 1989-es enteriőrök nem biztos, hogy elnyerik tetszésedet, viszont a tartalmi értéke felbecsülhetetlen. A legtöbb ehhez hasonló kiadvány, tartalmaz szép fotókat, ellenben a szöveg értékelhetetlen. A szemléletmódunk formálásában is segítségünkre lesz a könyv. Részletesen foglalkozik a lakberendezés során felmerülő összes témával, az optimális helyigényektől, a színek megismerésén át stb. stb. Ha nem is szeretnénk profi lakberendezőre költeni, ennyit mindenképpen érdemes rászánni, ha saját magunk komponáljuk a lakásunk berendezését, dekorálását.

Az Ikea honlapján a teljes történet az 1940-es évektől elolvasható: itt

"1943 - Ingvar Kamprad megalapítja az IKEA-t. 17 éves korában Ingvar Kamprad pénzt kap az édesapjától a sikeres iskolai eredményeiért. Ezt a pénzt használja arra, hogy saját vállalkozásba kezdjen. Az IKEA név az alapító monogramjából (I.K.) és Elmtaryd (E), vagyis a farm, valamint Agunnaryd (A), vagyis a falu, ahol Ingvar felnőtt, kezdőbetűiből tevődik össze. Az IKEA kezdetben tollat, pénztárcát, képkeretet, asztali futót, órát, ékszert és nylon harisnyát árul alacsony áron." 


A sorozat következő részében bemutatásra kerül első Ikea katalógus példányom (német), mely 1982/83-as szezon termékeit sorakoztatja fel.

Megosztás

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Moderálást követően a kommented láthatóvá válik! Köszönöm, hogy van véleményed!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A mindenségben-mindenségből

Google+