csütörtök, április 07, 2011

Miegymás - Koppintó, avagy ki másol kit?

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? - elgondolkodtató. Tegnap kerestem egy katalógust, és rábukkantam egy elfeledett, viszont saját jegyzeteimmel bővített példányra. Törölközőszárító radiátorok tekintetében olyan bődületes a kínálat, hogy design tekintetében szinte azonos megjelenésű radiátor több gyártónál is megtalálható, különböző árfekvésben. Szóval azt én sem tudom ki tervezte eredetileg az általam "fésű radiátornak" csúfolt fűtőtestet a Zehnder vagy a Vogel und Noot designerei, viszont most már a legnagyobb magyar gyártó is ringbe szállt vele a Vevőkért.



Tehát 2005 környékén először ezzel a kivitellel találkoztam. A Vogel und Noot időnként megváltoztatja a termékeinek a nevét, eredetileg Wien néven futott, akkoriban még Európa fővárosairól nevezték el a radiátoraikat, legalábbis a design kollekciót. Ha jobban megnézed a horizontális csövek kiosztását, ugyebár kettesével helyezték el őket, összekapcsolt végekkel. 



2008 környékén a Vogel und Noot kijött a dekor kollekcióval. A Nero fürdőszobai radiátornál már egy borítást kaptak a vertikális gyűjtő-osztó csövek. Az alsó részen látható takarólemez pedig esztétikus installálást támogatja, mindennemű csatlakozási csonk rejtve marad a szem elől.Viszont a keresztcsövek végei még mindig össze vannak kötve.



A Yucca Asymmetric esetében már első látásra szemet szúr, hogy nincsenek a horizontális csövek összekapcsolva. Ez azért van, mert a Zehnder szabadalmaztatott belső terelőlemezes technológiájának köszönhetően erre nincs szükség. Maga az elrendezés is kicsit más, hiszen itt 3-as csoportokban kerültek elosztásra a vízszintes párhuzamosok.



A Yucca fürdőszobai család dinamikus bővítésére 2008 környékén került sor. Ekkor került forgalomba a Yucca Mirror, ami 5-ös csoportokba szedett horizontális csövekkel és egy tükör borítással variálódott. Egyik személyes kedvencem!



A Yucca Plus acél lemez borítással tesz kedvére a minimál rajongóinak. Letisztult vonalvezetés jellemzi, és egy ilyen aprónak tűnő változtatás is mennyivel módosítja a megjelenését.



A Betatherm azt hiszem tavaly rukkolt elő, a Flamingoval. Ár tekintetében az olcsóság szerelmeseinek kimondottan ajánlott! Talán az egyik legolcsóbb fürdőszobai design radiátor, aminél azon felül, hogy színes radiátor is lehet valóban látható valami attrakció. Az eddigiekben felsoroltak esetében lehetséges az elektromos radiátor kivitel, viszont a Flamingo ezt nem tudja.

Megosztás

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Kedves Hozzászóló!

Moderálást követően a kommented láthatóvá válik! Köszönöm, hogy van véleményed!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A mindenségben-mindenségből